Sekadar Hiasan |
Menu yang sesui untuk dihidang pada sanak saudara dan sahabat -sahabat kita adalah seperti berikut.
1. Untuk makan malam, menu tersebut biarlah ringkas seperti beehoon sup,nasi impit, ayam goreng, satay, B.B.Q.
2. Menu yang sesui di hidang waktu petang seperti roti jala, sandwich, ketupat, rendang, mee curry, popiah goreng,tahu sumbat dan lain-lain mengikut citrasa anda. Yang paling mustahak buat perancangan yang betul, berapa orang kah tetamu yang ingin anda jemput dan kemudian rancangkan menu sesuai. Pastikan anda mempunyai ruang dapur yang cukup untuk anda bergerak menyediakan persiapan memasak .
3. Adalah lebih baik sekiranya anda dapat menjumput orang-orang yang kurang berkemanpuan seperti keluarga ibu tunggal,anak-anak yatim dan orang tua. Kerana mereka ini akan berdoa untuk kejayaan anda.
4. Pastikan niat yang baik-baik dan berdoa semoga tetamu anda mendapat keberkatan pada setiap hidangan yang anda masak.
5. Setiaplah memasak mengikut amalam nabi. Seperti mengacau masakan dengan mengikut arah lawan jam. Jangan campurkan aduk makan laut dengan daging atau ayam.
6. Setiap bahan-bahan segar mesti dibasuh dengan air yang mengalir.
Selamat Mencuba dan Kongsikan ya !!
Sumber
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment