Blog yang mengandungi berbagai berita dan informasi terkini yang hangat dan panas..

6 Makanan Berkhasiat Untuk Elak Jadi Seorang Pelupa

on Wednesday, 26 June 2013

Buah Avocado

1. Avokado
Avokado memang merupakan makanan yang hebat! Banyak khasiat. Kandungan asid oleik yang tinggi dalam avokado boleh melindungi saraf neuron kita. Selain itu ianya juga meningkatkan aliran darah dalam otak sekaligus memperbaiki fungsi jantung.

2. Blueberry
Blueberry juga merupakan makanan yang sangat bagus untuk kesihatan. Juga dikenali sebagai 'brainberries', buah ini mengandungi antioksidan yang paling tinggi dalam kalangan buah-buahan. Buah ini juga selalu digunakan bagi merawat penyakit Alzheimer, iaitu nyanyuk.

3. Kacang
Kacang (kekacang) juga makanan untuk kesihatan otak. Ianya boleh menstabilkan aras kandungan gula dalam badan sekaligus meningkatkan fungsi otak. Amalan memakan kekacang juga dapat mengurangkan kebergantungan kepada makanan berkanji tinggi.

4. Bijirin dan Bijian
Bijirin juga  dapat membekalkan manfaat untuk kesihatan badan. Selain daripada tinggi dengan kandungan fiber atau serat, makanan ini juga dapat membekalkan vitamin dan mineral yang tinggi untuk badan. Kandungan lemak omega nya mampu meningkatkan lagi kemampuan otak ke tahap yang maksimum.

5. Ikan Salmon Liar
Ikan salmon memang merupakan antara ikan yang mempunyai khasiat yang diperakui. Omega-3, Vitamin B dan juga asid amino yang tinggi menjadikan nya makanan yang paling bagus untuk meningkatkan keupayaan kognitif kita.

6. Coklat Hitam
Coklat juga terbukti mempunyai antioksidan yang tinggi. Selain itu, ia mampu membaiki fokus, meningkatkan konsentrasi dan merangsang penghasilan endorfin, yang membantu membina otak yang sihat.


p/s: Suka amal makan kismis (Bijirin dan Bijian) masa sekolah-sekolah dulu.. ;)

Sumber
Ranking: 5

{ 5 comments... read them below or add one }

Aju Mohit said...

tq for sharing, sejak akhir2 ni mmg pelupa jadinya, agaknya dah byk urat putus ;)

bro nnti buang word verification tu, susah nak komen kat sini ;)


26 June 2013 at 21:15
Nasarudin Ismail said...

Hehe urat putus tu dah lain macam aje bunyinya.. ok dah buang verification tu.. nnt rajin2 le komen ye kat sini.


27 June 2013 at 08:14
ekin schmidt said...

mana nk cari ikan salmon liar?
salmon kt market tu xtaw liar ke jinak.
hehehe.
so how to define? :)

mkn kcang jela :)


27 June 2013 at 14:38
Uncle Zuan said...

gua ni memang cepat lupa, kena amalkan makan ni


27 June 2013 at 14:44
terbaek network said...

wah..terima kasih sharing kesihatan utk semua..Awesome beb..


28 June 2013 at 02:11

Post a Comment