Blog yang mengandungi berbagai berita dan informasi terkini yang hangat dan panas..

Hidup bersendirian mudah untuk mengalami kemurungan?

on Thursday, 7 November 2013


Penyelidik di Institut Kesihatan Pekerjaan, Finland, Dr. Laura Pulkki-Raback menjelaskan, golongan yang tinggal bersendirian mempunyai risiko besar mengalami kemurungan. Bagaimanapun secara keseluruhannya, belum terdapat kaitan yang ketara antara masalah peningkatan risiko kemurungan dengan hidup bersendirian, baik untuk lelaki atau wanita.

tiada kawan atau bersendirian mudah menyebabkan seseorang mengalami kemurungan

Bilangan orang yang hidup sendirian telah bertambah dua kali ganda sejak tiga dekad yang lalu di Amerika Syarikat. Penyelidikan baru yang diterbitkan dalam akses terbuka BioMed Central (BMC) menunjukkan bahawa hampir 80% mereka yang mengambil ubat antikemurungan adalah mereka yang tinggal bersendirian berbanding mereka yang tinggal dengan kawan dan keluarga.

Laporan itu juga menyatakan tentang keadaan perumahan miskin (terutama bagi wanita) dan kekurangan sokongan sosial ( terutama bagi lelaki) adalah faktor utama yang menyumbang kepada risiko peningkatan masalah ini.

 Walaupun kajian ini dengan jelas menyatakan  beberapa faktor yang meningkat risiko kemurungan, tetapi awas,  faktor utama yang dikenalpasti adalah HIDUP BERSENDIRIAN.

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment