Blog yang mengandungi berbagai berita dan informasi terkini yang hangat dan panas..

NGO: Fahami Isu Penderaan Seksual Ke Atas Kanak-Kanak

on Monday, 29 August 2016


KUALA LUMPUR – Usaha meningkatkan kesedaran orang ramai tentang penderaan kanak-kanak sangat penting bagi menangani masalah itu, kata setiausaha sebuah badan bukan kerajaan (NGO), dikenali sebagai projek Layang-Layang, Petra Gimbad.
Beliau berkata orang ramai perlu dididik mengenai bentuk penderaan seksual ke atas kanak-kanak kerana dengan pengetahuan itu membolehkan mereka mengesan sebarang tanda seseorang kanak-kanak itu didera dan melaporkannya kepada pihak berkuasa.
“Program anjuran Projek Layang-Layang bertujuan untuk memberikan pengetahuan seperti ini kepada para peserta, supaya orang dewasa dan kanak-kanak tahu apa itu jenayah seksual.
“Kerap kali, ibu bapa berasa tidak berdaya apabila anak mereka didera atau didera secara seksual. Projek Layang-Layang ini diwujudkan bagi menyediakan sokongan kepada ibu bapa dan kanak-kanak sedemikian,” katanya kepada Bernama semasa satu forum mengenai ‘Penderaan Kanak-kanak secara Seksual – Apa Yang Anda Lakukan Untuk Menghalangnya’ di sini baru-baru ini.
Seorang daripada penceramah pada forum itu, Dr Zahilah Filzah Zulkifli, yang mengetuai pasukan Kanak-kanak yang Disyaki Dianiaya dan Diabai (SCAN) di sebuah hospital kerajaan, berkata bagi setiap kes penderaan kanak-kanak secara seksual yang dilaporkan, sembilan lagi kes kerap kali tidak dilaporkan.
Beliau berkata tanda seorang kanak-kanak dicabul sukar dibuktikan memandangkan sebarang tanda penetrasi pada kanak-kanak sehingga menyebabkan luka hanya mengambil masa 20 hingga 40 jam untuk sembuh.
“Proses sembuh pada kanak-kanak memang cepat. Oleh itu, apabila seorang kanak-kanak datng untuk menjalani pemeriksaan bagi membuktikan mereka telah dicabul secara seksual, ia sudah terlambat,” katanya.
Oleh yang demikian, beliau berkata adalah penting bagi ibu bapa untuk mempunyai pengetahuan mengenai penderaan kanak-kanak secara seksual sebagai pencegahan.
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Projek Layang-Layang, sila layari laman web mereka di www.facebook.com/projeklayang2 atau e-mel mereka di projeklayanglayang@gmail.com. – BERNAMA
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment