Blog yang mengandungi berbagai berita dan informasi terkini yang hangat dan panas..

Hubungan Nedim dan Nora realistik

on Sunday, 12 January 2014


SEORANG lelaki berbaju Melayu hitam yang hadir pada satu majlis doa selamat baru-baru ini menjadi sasaran penulis.

Dia, Mohamed Nedim Nazri atau dikenali juga sebagai Nedim Nazri Aziz. Lelaki ini kini setia mendampingi aktres paling laris masa kini, Nora Danish.

Kisah hubungan akrabnya dengan Nora duduk pada barometer paling tinggi dalam dunia hiburan tempatan. Masakan tidak, sejak akrab pada tahun lalu, Nedim tidak pernah membuka mulut kepada media tentang hubungan mereka.

Sebagai seorang yang tidak pernah ditemu bual media, Nedim menyambut pelawaan penulis untuk ditemu bual dengan sedikit dingin.

Ujarnya, jika dia membenarkan penulis menemubual dirinya, maka ia umpama membuka pintu buat semua media mendekati dan menemubualnya.

Penulis beri Nedim kata dua, dia boleh menolak terus pelawaan tersebut, atau memberi jawapan paling selamat, 'no comment' pada soalan-soalan yang penulis ajukan. Tetapi jika sudi, mari beralih meja, kita berbicara.

Nedim tidak terus setuju dengan cadangan tersebut. Lama dia terdiam, memikirkan tentang tindakan dan impak yang bakal berlaku pada masa depan, barangkali. Tidak lama kemudian, selepas diulang ajak secara baik, Nedim menyambut kemas pelawaan penulis.

Dia duduk di hadapan penulis dan seorang lagi teman media. Dengan senyuman dan bicara yang sopan teratur dia mula berbicara.

"Minta maaf, saya memang seorang yang defensif dan mengambil masa untuk mempercayai seseorang atas banyak faktor masa lampau.

"Saya bimbang jika apa yang kita bicarakan, akan dimanipulasi pada kemudian hari," ujarnya sopan.

Ya, masakan tidak. Sebagai anak kepada Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz, dia punya hak untuk berasa defensif kerana sejak akrab dengan Nora, hal kisah hati mereka mudah diputar menjadi kisah politik dengan beberapa serangan bersifat peribadi.

Namun, penulis jelaskan kepada Nedim bahawa ini hanya perbualan tentang cerita hubungan dan perasaan orang dewasa. Cerita tentang hati orang yang telah pernah remuk kerana pengalaman hidup berumah tangga sebelum ini dan sedang dicantum bahagiannya semula.


AKRAB, Nora dan Nedim bagaimanapun sepakat untuk memberi fokus terhadap kerjaya masing-masing sebelum melangkah ke fasa yang lebih serius dalam hubungan mereka.

Dia bersetuju, namun masih dengan syarat agar setiap bicara yang bakal direkodkan dalam sebuah artikel nanti tidak mengundang rasa kurang senang bagi mana-mana pihak.

Lantas, cerita kasih mereka, disusun rapi ayat, sebaik mungkin, agar pada kemudian hari, apa yang pernah keluar daripada mulut mereka tidak akan menyakitkan kehidupan mereka pada kemudian hari, seandainya hubungan akrab yang dijalin sekarang tidak berpenghujung indah.

Mula duduk dengan selesa di hadapan penulis, kami berbicara mengikut arus. Persoalan pertama yang ditembak, tentulah terhadap hubungannya dengan Nora.

Sambil tersenyum, Nedim menjawab ringkas: "Ya, dia wanita paling rapat dengan saya buat masa ini."

Diserang dengan persoalan mengapa tidak sahaja mengaku bahawa mereka merupakan pasangan kekasih yang sedang meniti rasa bahagia, jelas Nedim, dia tidak mahu meletak label kekasih pada hubungan mereka atas beberapa faktor.

"Sebab utama saya bimbang mengatakan bahawa kami sepasang kekasih kerana pada kemudian hari apabila hubungan ini berakhir, kami yang akan nampak buruk.

"Sebagai seorang yang telah melalui satu pengalaman hidup berumah tangga dahulu, saya amat berhati-hati berbicara soal perasaan.

"Dalam masa yang sama, saya juga perlu menghormati Nora. Dia punya pendirian sendiri tentang bagaimana meletakkan hubungan kami.

"Jadi, cukup jika saya mengaku memang dia wanita yang paling rapat dengan saya sekarang," ujarnya yang mengaku perlu membuang perasaan tidak suka ditanya apabila mula rapat dengan seorang selebriti seperti Nora.

Penjelasan tersebut sekali gus mematikan gosip yang mendakwa Nedim dan Nora bakal berkahwin pada tahun ini.

"Belum, belum lagi. Kami tidak pernah berbicara tentang perkahwinan. Apa yang saya tahu, pada tahun ini, kami mahu memberi fokus dan memperkemas kerjaya masing-masing," katanya lagi.

Tambah Nedim, sebagai seorang lelaki yang pernah punya pengalaman gagal dalam perkahwinan, dia tidak terburu-buru untuk kembali berumah tangga.

Akui lelaki berumur 31 tahun ini, buat masa ini dia bahagia dengan seorang anak dan kehadiran Nora sebagai wanita yang banyak menyokong dan memberi semangat buatnya setiap hari. Itu sudah memadai.

Imej buruk

Ditanya mengapa hatinya memilih untuk 'membeku' bersama Nora buat masa ini, jawab Nedim kerana Nora boleh berdikari dan kuat bekerja.

Pada masa yang sama, sepanjang mengenali aktres yang mula menggamit perhatian menerusi iklan telekomunikasi lebih 10 tahun lalu ini, Nora telah banyak membantu membersihkan imejnya yang dilabel sebagai seorang gengster.

"Sebenarnya, saya sudah mengenali Nora sejak lapan tahun yang lalu kerana saya berkawan dengan kakaknya.

"Namun kemudian tanpa disedari, hubungan kami jadi akrab. Kami banyak meluangkan masa bersama dan mempunyai minat yang serupa.

"Malah, sejak mengenali Nora dengan lebih akrab, dia telah banyak merubah imej dan tanggapan negatif segelintir pihak


UJAR Nedim, dia tidak berasa tekanan berkawan dengan Nora, tetapi mengaku defensif bila ada

terhadap saya seperti kononnya saya seorang gengster dan label yang negatif buat saya.
"Dia secara tak langsung selalu memberitahu peminat bahawa saya bukan seperti yang disangkakan menerusi media sosial apabila ada yang mengecam saya.

"Saya akui, pada mulanya, hubungan akrab kami memang tidak disenangi banyak pihak, namun lama-kelamaan kami telah mempunyai pengikut sendiri dan persepsi negatif khalayak terhadap saya telah mula terhapus sedikit demi sedikit kerana Nora," katanya yang kini mempunyai akaun Instagram peribadi untuk berinteraksi dengan peminatnya di alam maya.

Diminta membuat kesimpulan tentang hubungannya dengan Nora, Nedim hanya berkata, dia gembira mempunyai wanita seperti Nora di sisinya sekarang, bagaimanapun menyerahkan soal masa dengan iaitu jodoh kepada yang maha Esa.

Selesa

Sementara itu, Nora yang terkenal sebagai aktres yang tenang berdepan dengan kalut sensasi banyak tersenyum sepanjang temu bual berlangsung.

Dia yang duduk di sebelah Nedim, tidak menyampuk, malah enggan membantu lelaki yang paling rapat dengan dirinya itu menjawab soalan-soalan yang diajukan, sehingga persoalan beralih kepada dirinya pula.

Tidak pernah berahsia tentang hubungan akrabnya dengan Nedim, jelas Nora, dia realistik dan tidak mahu terburu-buru untuk melangkah ke fasa seterusnya termasuk mengikat dirinya dengan hubungan sebagai suami isteri bersama Nedim.

Sudah lima tahun memegang status ibu tunggal kepada Putera Rayqal, dia sudah terbiasa menjalani kehidupannya tanpa kehadiran lelaki bernama suami.

"Selama ini saya tidak punya masalah menjadi ibu tunggal. Jujur, soal mahu berkahwin semula juga bukan satu isu besar buat saya.

"Fokus saya kini ialah memberi yang terbaik buat Rayqal. Saya juga mahu komited terhadap karier saya kerana tahun ini, Alhamdulillah, rezeki masih murah buat saya," katanya yang ditemui usai majlis doa selamat sempena sambutan ulang tahun kelima Rayqal sambil memanjat kesyukuran.

Terlanjur berbicara tentang Rayqal yang menginjak usia lima tahun pada 7 Januari lalu, kata Nora, dia tidak mahu memberi tekanan dengan menetapkan soal masa depan anaknya.

Sebagai ibu, apa yang dia harap agar Rayqal menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada semua orang.

"Apa yang penting, saya memberi dia pendidikan agama yang sempurna, dan selebihnya, saya serahkan kepada Rayqal untuk memilih corak masa depannya kelak," ujar Nora.

Ditanya semula tentang perancangannya berkahwin dengan Nedim, Nora seirama dengan Nedim. Katanya mereka tidak pernah berbicara tentang perkahwinan. Sebaliknya, dia percaya apabila getar itu berputar lengkap dalam hati masing-masing, perkara tersebut pasti berlaku.

Ah, cinta datang tak terasa, datang tak diminta. Jika sampai jodoh dan tepat masa, bersatu juga kalian, Nedim dan Nora.

Sumber
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment